piątek, 24 lipca 2015

IKS - Improwizowana Kuchenka Specjalna

Z serii "zrób to sam"... Czasami jest tak, że trzeba zagotować trochę wody na pożywnego instanta, a nie bardzo jest jak i w czym, więc trzeba improwizować. Tu z pomocą przychodzi ( opracowana w labolatoriach KChDH ) improwizona kuchenka specjalna. Zbudowana z tego, co komandos ma zawsze pod ręką:) Pierwszym ( i najprzyjemniejszym ) krokiem jest opróżnienie ze smakiem dwóch puszek specka... Następnie ścinamy jedną puszkę w około 1/3 wysokości, a w drugiej robimy otwór na "wkład".

puszka
W górnej części puszki, która będzie służyć za "palenisko" trzeba zrobić kilka pomniejszych otworów, które odprowadzą spaliny i powiększyć ten, którym jeszcze przed chwilą wypływał złocisty napój, aby płomienie smagały "naczynie".


Przygotowujemy dobry, wkład do naszej kuchenki, inicjujemy zapłon, stawiamy mniejszą puszkę na górę paleniska i czekamy do uzyskania porządanego efektu, czyli wrzenia.

puszka puszka

Ot i cala filozofia. Zagotowanie około 300ml wody trwa w przybliżeniu 5 min ( jeżeli zrobiliśmy dobry, suchy wkład ). Podczas montowania urządzenia uważaj na łapy, ostre krawędzie mogą Ci je zabarwić na czerwono. Smacznego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz